Frivillig

30. september 2021

udelukkelse fra konsum kan ske indtil 28. januar 2022.

Det har i et stykke tid været klart, at muligheden for frivilligt at udelukke heste fra konsum ville ophøre. Nu meddeler Fødevarestyrelsen at heste frivilligt kan udelukkes fra konsum indtil 28. januar 2022. Efter denne dato vil udelukkelse kun være muligt som led i en medicinsk dyrlægebehandling. Det er EU dyresundhedsloven, der foreskriver at muligheden for frivillig udelukkelse fra konsum falder bort.

Hvad vil den nye praksis egentligt betyde?

Siden det blev kendt at muligheden for frivilligt at udelukke heste fra konsum ville bortfalde, har en del bekymret sig om den fremtidige situation, der kræver at man lever op til såvel foderhygiejneforordningen som reglerne om medicinhåndtering. Men det er regler, som mange allerede lever op til i dag.
Foderhygiejneforordningen opfyldes ved at føre fortegnelse over hvilket foder man har købt (navn og mængde), hvornår foderet er købt og hvem man har købt foderet af. Der er ikke krav om at holde fortegnelse over hestenes foderplan, og der er heller ikke krav om indberetning af foderforbrug til en offentlig myndighed.
I mange hestehold føres et regnskab, og det vil således i sig selv kunne udgøre den nødvendige dokumentation i forbindelse med foderhygiejneforordningen.
For heste, der ikke er udelukket fra konsum skal man være opmærksom på medicinhåndteringsreglerne, hvis man ønsker at efterbehandle en hest på baggrund af en dyrlægeordineret medicinering. Reglerne er ikke nye, og foreskriver at medicinering af heste, der ikke er udelukket fra konsum, kun kan foretages af en dyrlæge eller af en person, der har erhvervet et medicinhåndteringskursus. Mange hestehold har allerede én eller flere personer med medicinhåndteringskursus tilknyttet, og klarer efterbehandling ved fælles hjælp. Medicinhåndteringskurser udbydes hos mange dyrlæger og kan typisk erhverves efter 8 timers kursus, hvor halvdelen er teori, som kan klares via Internet hjemmefra. Hesteholdere, der før 2007 har haft et halvt års fuldtidsbeskæftigelse med dyr, omfattende erfaring med medicinering af dyr, kan lovligt efterbehandle uden at erhverve medicinhåndteringskursus.  

Indsendelse inden 28. januar hvis hesten ønskes udelukket fra konsum

Frivillig udelukkelse af heste fra konsum kan ske ved de pasudstedende organisationer (For travheste DTC). Hestepas og komplet ansøgning skal blot være modtaget af organisationerne inden d. 28. januar.

Er det fremover et krav at heste skal slagtes ?

Det er væsentligt at slå fast, at hesteholdere fortsat selv bestemmer om hesten skal slagtes eller aflives, når den skal herfra. Det er blot muligheden for frivilligt at udelukke hestene fra slagtning i hestepassene, der bortfalder 28. januar 2022.